.
‘Een vraag is een uitnodiging. Een uitnodiging tot nadenken, uitleggen, aanscherpen, verdiepen, informatie verschaffen, onderzoeken en verbinden.’ (Elke Wiss, 2020)
Beweging in pedagogisch handelen en onderwijs
De vraag als uitnodiging, verdieping en ontwikkeling. Wat raakt ons in de pedagogische praktijk? Welke verbinding maken wij vanuit onze eigen ervaring naar het kind en naar ons professioneel handelen?
Praktijk OOG faciliteert ruimte voor de dialoog met professionals en ouders, over pedagogisch tact, de pedagogische basis en kwaliteit van onderwijs. Hierbij ontstaan nieuwe inzichten, enthousiasme en een gezamenlijke beweging richting vernieuwend onderwijs en pedagogisch handelen.
We zijn ons er al een tijd van bewust dat het in het onderwijs niet alleen gaat om leren met het hoofd. Een kind is zoveel meer! Als we een volwassene vragen om een ervaring uit eigen onderwijstijd, heeft deze ervaring vaak te maken met een emotionele ervaring. Het (niet) gezien of gehoord worden, hoe hiernaar is gehandeld en welke gevolgen dit heeft gehad.
Kinderen hebben recht op voldoende uren onderwijs van goede kwaliteit. Er is eens besloten dat leerlingen in het basisonderwijs over 8 schooljaren 7520 uur onderwijs moeten krijgen. Hoe lang bestaat dit al en is dit nog effectief in deze tijd? Is het niet van belang, gezien de cijfers van het aantal kinderen die school missen omdat het systeem niet (meer) aansluit op deze tijd, dat we een verandering brengen? Hóe komen we tot een vorm van onderwijs waarin het gaat om de ontwikkeling en welzijn van het gehele kind, de mens, en niet alleen het hoofd?
In het onderwijs vinden veel MDO’s (multi disciplinair overleggen) plaats rondom een kind die bepaalde signalen geeft en mogelijk dreigt uit te vallen uit het onderwijs. Bij deze overleggen zijn veel betrokkenen aanwezig die in afstemming met elkaar besluiten nemen voor/ over het kind. Soms kunnen deze overleggen moeizaam gaan of zijn omdat er emoties of onbewuste belangen meespelen. Praktijk OOG biedt ondersteuning en richting in deze processen.
De verbinding tussen hoofd, hart en handelen brengt kwaliteit in het onderwijs en nog meer van belang…het welzijn van de kinderen.
Dit begint bij onszelf als onderwijs professionals:
‘Je kunt kinderen niet begrijpen als je niet over jezelf nadenkt.’ – Uit: ‘Hoe houd je van een kind’ van Janus Korczak
Hoe ervaren wij onszelf?
‘Je krijgt een pluim of een onvoldoende maar je kunt niet zijn zoals je je werkelijk voelt.’ – Uit: ‘Als ik weer klein ben’ van Janus Korczak
Kinderen voelen en volwassenen (denken) het te weten…?
Kinderen hebben van nature een nieuwsgierige en leergierige houding. Praktijk OOG wil deze houding weer helpen aanboren bij professionals zodat er vanuit verbinding met jezelf en het kind een effectievere beweging kan ontstaan in de pedagogische praktijk. Hoe kunnen we hoofd, hart en handelen (weer) met elkaar verbinden, zodat we als professional onszelf kunnen zijn en daardoor meer ruimte bieden voor het kind om zichzelf te kunnen zijn?
Een open en interactieve dialoog voeren met elkaar, over ervaringen en aansluiten met de praktijk, ziet praktijk OOG als een belangrijk ontwikkel instrument dat beweging brengt in ons handelen.